Hella S. Haasse - Biografie en bibliografie

Wie ben ik en waarom? Of: De Grand Old Lady van onze literatuur

Schrijvende handen van Hella S. Haasse Hella S. Haasse (1918). De ĎSí staat voor Serafia. Op het lyceum spraken nog vooral de dichters Slauerhoff en Roland Holst haar aan. Zij debuteerde dan ook met poŽzie: Stroomversnelling (1945). Later heeft zij zich overwegend toegelegd op het schrijven van proza: romans, (auto)biografisch werk en essays.

Waarom haar verzamelen?

Hella Haasse is een echte vertelster. Dit komt haar veelal historische onderwerpen zeer ten goede. Ook werkt zij veel met flashbacks. Maar daarnaast speelt in haar werk altijd de vraag naar het begrijpen van de eigen identiteit en naar de zin van het bestaan. Deze boeiende themathiek speelt zelfs door in haar latere werk, zoals Sleuteloog. (2002)

Links

Haasse dossier bij de KB
Teksten bij de DBNL

Bibliografie Hella S. Haasse

1945 Stroomversnelling. Amsterdam, Querido (poŽzie)
1947 Kleren maken de vrouw. Amsterdam, Allert de Lange
1948 Oeroeg. Amsterdam, Vereeniging ter bevordering van de belangen des boekhandels
1949 Het woud der verwachting. Het leven van Charles van Orlťans. Amsterdam, Querido
1950 De verborgen bron . Amsterdam, Querido
1950 De vrijheid is een Assepoes, bevrijdingsspel in een bedrijf. Amsterdam, Nederlandse Jeugd Gemeenschap
1951 Een Amsterdamse jongen redt de beurs. Utrecht, Vrijzinnig Christelijke Jeugd Centrale
1951. Het treurig spel van Jan Klaassen en Katrijn , of Ongeschikt voor de Houwelijcke staat. Utrecht, Vrijzinnig Christelijke Jeugd Centrale
1952 De scharlaken stad. Amsterdam, Querido
1953 Klein reismozaiek. Italiaanse impressies. Baarn, Het Wereldvenster
1954 Zelfportret als legkaart. Amsterdam, Bezige Bij
1957 De ingewijden. Amsterdam, Querido
1957 Hoe de schout zichzelf aan de schandpaal bracht. Hauwert, De Toneelbibliotheek
1957 W.H. van Eemlandt: De vijfde trede (voltooid door schrijvers dochter Hella S. Haasse). Baarn, Het Wereldvenster
1959 Dat weet ik zelf niet . Jonge mensen in boek en verhaal. Amsterdam, Vereeniging ter bevordering van de belangen des boekhandels. Geschenk verschenen ter gelegenheid van de 24e Boekenweek.
1959 Een kom water, een test vuur. Amsterdam, Moussault
1960 Cider voor arme mensen. Amsterdam, Querido
1962 De meermin. Amsterdam, Querido
1963 Een draad in het donker. Een toneel spel in drie bedrijven. Amsterdam, Querido
1965 Leestekens. Amsterdam, Querido
1966 Een nieuwer testament. Amsterdam, Querido
1967 Persoonsbewijs. Brugge, Desclťe de Brouwer
1968 De tuinen van Bomarzo. Amsterdam, Querido
1970 De brug. Een spel van bevrijding. Frieschepalen, Stichting noordelijk toneelgezelschap ĎDe Noorder Compagnieí
1970 Krassen op een rots. Notities bij een reis op Java. Amsterdam, Querido
1970 Tweemaal Vestdijk. Essays. Amsterdam, Querido. Groningen, Wolters/Noordhoff
1971 Geen bachanalen. Toneelspel in twee delen. Amsterdam, Stichting Theater klank en Beeld
1971 Huurders en onderhuurders. Een fictie. Amsterdam, Querido
1972 Zelfstandig, bijvoeglijk. Zeven essays over schrijvers, schrijfsters en hun personages. Amsterdam, Querido (artikelen)
1973 De meester van de neerdaling. Amsterdam, Querido
1973 IndonesiŽ. Drie gezichten. Een foto-impressie van Co Rentmeester.Amsterdam, Elsevier
1973 Pantanissa-klooster, Mistra. Voorburg, BzztŰh Teater. Schrijverscyclus BzztŰh Teater (Oplage van 100 genummerde exemplaren)
1974 Mistra. Voorburg, BzztŰh Teater. Schrijverscyclus BzztŰh Teater (Oplage van 100 genummerde exemplaren)
1976 Een gevaarlijke verhouding , of Daal-en-Bergse brieven
1977 Het is nog donker als wij opstaan ... Den Haag, Stichting BzztŰh Teater (Oplage van 100 genummerde exemplaren)
1978 Charlotte Sophie Bentinck . Amsterdam, Querido
1979 Anna Blaman : twee lezingen (Samen met Alfred Kossmann). Utrecht, Reflex
1981 De groten der aarde of Bentinck tegen Bentinck. Een geschiedverhaal. Amsterdam, Querido
1981 Het licht der schitterige dagen . Het leven van P.C. Hooft. Amsterdam, Querido
1982 Ogenblikken in Valois . Alphen aan den Rijn, Sijthoff
1983 De wegen der verbeelding. Amsterdam, Querido
1984 Een vreemdelinge in Den Haag . Uit de brieven van Koningin Sophie der Nederlanden aan Lady Malet. Amsterdam, Sijthoff
1984 Vandaag schrijven over gisteren. Amsterdam, Querido
1985 Bladspiegel. Een keuze uit de essays. Amsterdam, Querido
1986 Berichten van het Blauwe Huis. Amsterdam, Querido
1987 Kwaliteit. Een verkenning. Amsterdam, Bert Bakker
1988 De wegen der verbeelding. Handleiding. Verzorgd door Jaak De Maere. Kapellen, DNB/Pelckmans
1988 Naar haar eigen beeld . Leiden, Nijhoff. (Couperuslezing uitgesproken op 4 november 1988 in de Nieuwe Kerk in Den Haag.)
1989 Het ItaliŽ-gevoel . Amsterdam, Wereldbibliotheek
1989 Schaduwbeeld of Het geheim van Appeltern. Kroniek van een leven. Amsterdam, Querido
1989 Vanaf de Domtoren gezien. Utrecht, Rijksuniversiteit, Faculteit der Letteren. (Oplage van 750 genummerde exemplaren)
1990 Mevrouw Bentinck. Onverenigbaarheid van karakter & De groten der aarde. Amsterdam, Querido
1990 Tawera (Samen met Elias van Zanden. Haarlem, De Vrieseborch. Geschreven, uitgegeven en opgevoerd ter gelegenheid van het 600-jarig bestaan van het Stedelijk Gymnasium Haarlem)
1991 De tijd een droom, of Henri-Renť Lenormand en Nederland. Meridon-lezing 25 mei 1991. Bergen, Vereniging Volkshogeschool Meridon
1992 Heren van de thee. Amsterdam, Querido
1993 Een handvol achtergrond. 'Parang sawat'. Autobiografische teksten. Amsterdam, Querido
1993 Twee verhalen. Utrecht, De Roos (Oplage van 175 genummerde exemplaren)
1994 Professor Teeuwprijs 1994. IndonesiŽrs in IndiŽ. Samen met: Harry A. Poeze. Leiden, KITLV Uitgeverij
1994 Transit. Amsterdam, CPNB
1995 Overeenkomstig en onvergelijkbaar (over inspiratiebronnen bij Louis Paul Boon en Multatuli). Tilburg, Tilburg University Press
1996 Toen ik schoolging. Groningen, Wolters-Noordhoff
1996 Uitgesproken, opgeschreven. Essays over achttiende-eeuwse vrouwen, een bosgezicht, verlichte geesten, vorstenlot, satire, de pers en Vestdijks Avondrood. Amsterdam, Querido
1997 Zwanen schieten . Amsterdam, Querido (Toneel)
2000 Fenrir . Een lang weekend in de Ardennen. Amsterdam, Querido
2000 Lezen achter de letters . Amsterdam, Querido (essays)
2000 Liefdadigheid naar vermogen, of Graag of niet . Krommenie, Nederlandse Vereniging voor Amateurtheater
2000 Verten van papier . Twee verkenningen in de Kaartenzaal van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. Samen met: Elma van Haren. Amsterdam, Het Spinhuis
2000 Yvonne de spionne en andere cabaretteksten. Eefde, De Lange Afstand (Oplage van 50 exemplaren)
2002 Sleuteloog . Amsterdam, Querido
2003 Een Amsterdamse jongen redt de beurs . Krommenie, Nederlandse Vereniging voor Amateurtheater
2003 Het dieptelood van de herinnering . Amsterdam, Querido
2006 Het tuinhuis . (Verzameld werk 0) Amsterdam, Querido
2007 Sterrenjacht. Amsterdam, Querido

Titels over Hella Haasse

1976 Marc Geerinck: Hella S. Hella S. Haasses ontmoeting met de computer. Poging tot literairkritische analyse van De verborgen bron op grond van de automatische behandeling van de tekst. Met een nawoord door Hella S. Haasse. Louvain, CETEDOC
1977 Ed Populier: Hella Haasse. Nijmegen, B. Gottmer. Grote ontmoetingen: 13
1984 A.M. de Bakker: De aantrekkingskracht van het labyrint . P.C. Hooftprijs voor Hella S. Haasse. Lelystad, Stichting IVIO
1984 Johan Diepstraten: Hella S. Haasse. Een interview. Met een bibliografie van de werken van Hella S. Haasse samengesteld door Charlotte de Cloet, en een bibliografie van de secundaire literatuur door Aloys van den Berk. 's-Gravenhage, BZZTŰH
1984 Michiel Koolbergen: In de ban van Bomarzo : het wonderlijkste beeldenpark van Europa als inspiratiebron voor de kunstenaars Bartholomeus Breenbergh. Samen met anderen, Hella Haasse, Manuel Mujica Lainez, Alberto Ginastera, Salvador Dali, Christiaan de Moor, Carel Willink en Gerti Bierenbroodspot. Amsterdam, Van Dobbenburgh
1993 Murk Salverda: Ik maak kenbaar wat bestond. Leven en werk van Hella S. Haasse. 's-Gravenhage, Nederlands Letterkundig Museum en Documentatiecentrum
1997 Aleid Truijens. Hella S. Haasse. Draden trekken door het labyrint . Nijmegen, Sun
1998 Nelleke Noordervliet: Wisselend decor. Hommages aan Hella S . Haasse. Amsterdam, Querido
2003 Retour Grenoble. Anthony Mertens in gesprek met Hella S. Haasse. Amsterdam, Querido